Tanım:
Erişkin karıncalar, koloni içindeki üç farklı sınıftan birine mensupturlar; kraliçeler, işçiler ya da erkekler. Kraliçeler, doğurgan dişilerdir ve kolonideki tüm yumurtaları kraliçeler yumurtlar. İşçiler, üreme özelliği olmayan dişilerdir. Koloninin ihtiyacı olan gıdayı toplayıp getirme, larvaları besleme, yuvayı temizleme, yabancılara karşı koruma ve bakımını yapma işlerinden sorumludurlar. İşçi karıncaların kanatları yoktur. Erkek karıncalar kanatlıdırlar ve tek sorumlulukları oğul verme sürecinde kraliçelerle çiftleşmektir.
Davranışları:
Evinizin içindeki karıncalar mevsimsel ya da yıl boyunca görülen bir problem olabilir. Pek çok karınca türü yuvasını dış alana yapar ve gıda aramak için iç alanlara girdiklerinde sorun olmaya başlarlar. İç alanda iyi bir gıda kaynağı bulduklarında sürekli olarak gelmeye ve yuvalarına gıda taşımaya başlarlar. Bu şekilde sıklıkla karşılaştığımız karınca türleri; Siyah Bahçe Karıncaları, Kaldırım Karıncaları, Marangoz Karıncalar, Firavun Karıncalar ve Hırsız Karıncalardır. Her birinin mücadelesi zorlu olabilmekle beraber, özellikle Firavun Karıncalar, kontrolü en zor olan karınca türlerinin başındadır. Karıncalar iç alanlarda gıda kaynağına ve neme yakın gizli korunaklı yerlerde saklanırlar; duvar boşlukları, priz içleri, pencere çerçevelerinin altları ve zemin boşlukları vb.. Karıncalar, insanlarla yaşamaya iyi adapte olan haşereler olduklarından insanlarla aynı gıdaları tüketebilmektedir. Şekerli, etli, nişastalı gıdalardan hoşlanırlar.
Korunma:
• Evinizi karıncalar için mümkün olduğunca az cazip hale getirin. Eğer ortamda mevcut gıda ve su bulamazlarsa, evinize gelip yerleşme ihtimalleri azdır. Her nevi gıda ya da gıda parçacıkları karıncalar için çekici olabilir.
• Gıda maddelerini, özellikle evcil hayvan mamalarını kapalı kaplarda saklayın. Tezgah ve yerleri sık sık süpürüp silin.
• Marketlerde satılan karınca ürünlerinin çoğu sadece gördüğünüz karıncaları öldürür. Sadece gerçekten etkili yöntemler yuvaya nüfus ederek tüm yuvanın yok olmasını sağlar. Ayrıca evlerde hazırlanan karınca karşıtı karışımlar, farklı karınca türlerinin farklı yaklaşımlar gerektirdiği gerçeğini gözardı eder ve bu nedenle başarılı olamazlar.
Yardım için bir uzmana danışınız.