Kemirgenler

Kemirgenler

Kemirgenler

Tanım:
Kemirgenler, tıpkı insanlar gibi sıcak kanlı memelilerdir ve dünyanın her yerinde görülürler. Kemirmeye adapte olmuş ön dişleri normalden uzundur. Kemirme güdüleri nedeniyle, büyük maddi hasarlara sebep olmaktadırlar.

Davranışları:

Kemirgenler çok hızlı üreyen canlılar olduklarından sayıları kısa sürede artar. Tarım arazilerine, depolanmış ürünlere ciddi zarar verirler. Önemli hastalıkları taşıdıkları bilinmektedir ve insan sağlığı için ciddi risk oluştururlar. 

Kemirgenler gıdaları tüketerek ya da tüketemediğini de kılları, idrar ve dışkıları ile kirleterek kullanılamaz hale getirirler. Kemirgenlerin bu şekilde ekonomiye verdikleri zararlar dünya çapında milyar dolarlarla ölçülmektedir. 

Fare ve sıçanlar, evlerde ve binalarda önemli yapısal hasarlara sebep olabilmektedirler. Sıçanlar; kurşun ve bakır gibi yumuşak metalleri, elektrik kablolarını ve su borularını kemirebilirler. Su baskınlarına, şehirsel alanlarda elektrik kesintilerine sebebiyet verebilirler. 

Korunma:
Kemirgenler, vücut özelliklerinden dolayı, çok küçük görünen deliklerden geçebilirler. Bu nedenle, kemirgen girişine olanak sağlayan tüm açıklıkların kapatılması gerekir.
Yuvalanmalarının engellenmesi için binaların ya da evlerin dışındaki yığınların kaldırılması gerekir.
Çöp alanlarının temiz tutulması, çöp bidonlarının kapaklarının tam kapalı tutulması, kırık ve çatlak çöp bidonlarının yenileriyle değiştirilmesi de, kemirgenlerin beslenme amaçlı binalarımıza çekilmesini engellemek açısından önemlidir.
Binaya değen ağaç dallarının budanması, akıtan muslukların tamir ettirilmesi de kemirgenlerden korunma açısından alınabilecek diğer önemli tedbirlerdir.

Mevcut kemirgen sorununuzun ortadan kaldırılması için bir uzmana danışınız.