Sivrisinekler

Sivrisinekler

Sivrisinekler

Tanım:
Sivrisinekler, Diptera (iki kanatlılar) takımına dahil olan sineklerdendir ve bir çift kanatları vardır. Uzunlukları 3-9 mm arasında değişen sivrisineklerin uzun ince bacakları vardır ve baş kısımlarında belirgin bir hortumları bulunur. 

Davranışları:
Sivrisineklerin en bilinen özellikleri, erişkin dişilerinin yumurta üretebilmek için kan emmesidir. Pek bilinmeyen özellikleri ise, dişi ve erkeklerin esasen çiçeklerin nektarlarından da beslendikleridir. 

Yaşam döngüleri birbirine hiç benzemeyen dört farklı evreyi içerir: Yumurta, Larva, Pupa, Erişkin. Sivrisineklerin yumurta, larva ve pupa evreleri durgun sularda geçer. 

Bazı sivrisinek larvaları yırtıcı olduğundan diğer sivrisinek larvalarını tüketirler ancak çoğu türün larvaları, sudaki minik organizmalar ile beslenirler. 

Erişkin sivrisinekler gün batımından gün doğumuna kadar aktiftirler ama çok bulutlu günlerde, koyu gölgeli yerlerde gündüz saatlerinde de aktif olabilirler. Aedes türü sivrisinekler ise gündüz saatlerinde aktiftirler.

Korunma ve Mücadele:
Sivrisinek mücadelesi; entegre yaklaşımı gerektiren oldukça emek yoğun bir mücadeledir.

Öncelikle üreme alanlarının tespit edilmesini gerektirir. Eğer bu üreme kaynakları; kova, bidon vb.. içindeki suyun dökülmesi ile ortadan kaldırılabilecek küçük bir kaynak ise, içindeki sular dökülür. Eğer su kanalı, su kuyusu, havuz vb.. bir ortam ise biyolojik larvasitler ile larva mücadelesi yapılır. 

Erişkin sivrisinekler için yüzey ya da alan spreylemeleri gibi kimyasal kullanımı gerekmektedir.

Erişkin sivrisineklerin iç alanlara girişlerini engellemek için kapı ve pencerelere sineklik takılması gibi fiziki tedbirlerin alınması, oldukça faydalı olmaktadır.