Sinekler

Sinekler

Sinekler

Tanım:
Sinekler; Karasinekler, Leş Sinekleri, Kurt Sinekleri, Yüz Sinekleri vb. çok sayıda farklı türü barındıran, bir çift kanatlı, gri ya da metalik renklerde olan ve önemli hastalıkları yayabilen kalabalık bir gruptur. Bunlardan başka Rögar Sinekleri, Meyve Sinekleri, Mantar Sinekleri gibi hastalık bulaştırmamakla beraber, rahatsızlık veren türleri de barındırır.

Davranışları:
Sinekleri en çok çeken iki unsur ışık ve kokudur. Karasinekler, çürüyen et, dışkı gibi organik atıklara çekilirler. Meyve sinekleri (Sirke sinekleri) ise şekerli maddelere çekilirler. Olgunlaşmış meyveler, alkol ve dökülmüş gazlı içeceklerin etrafında uçuşurken görülürler. Rögar Sinekleri nemli ortamlara ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. Hem nem hem de organik atık içeren gider borularına yumurtalarını bırakırlar. Bu nedenle evlerin banyolarında sıklıkla görülürler.
Sineklerin yaşam döngüsü tam başkalaşım şeklindedir: Yumurta-Larva-Pupa- Erişkin.
Larvalar ve erişkinler farklı ortamlarda beslenirler. Bu bilgi, mücadele stratejisinin oluşturulması açısından önem taşır. 

Korunma:
Öncelikle sineğin hangi tür sinek olduğunu tespit etmek, uygun mücadele metodunu seçmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca üreme ve beslenme yerini tespit edebilmeye de yardımcı olur. 
Sineğin beslenme ve/veya üreme alanı tespit edildikten sonra, bu alanların detaylı bir şekilde temizlenmesi, problemin tekrarını engelleyecektir.
Dışardaki sineklerin içeriye girişlerini engellemek için sineklik, hava perdesi vb.. önlemler alınmalıdır.

Yardım için bir uzmana danışınız.