Tahıl Bitleri

Tahıl Bitleri

Tahıl Bitleri

TAHIL BİTLERİ
Tanım:
Tahıl bitleri farklı büyüklük ve renkte olabilmektedir. Çoğu ince ve oval şekilli böceklerdir. Türe bağlı olarak 3 mm ile 10 mm’yi aşan vücut uzunlukları vardır. Genellikle koyu renklidirler. Kahverengimsi ile siyah arasındaki tonlardadır. Bazılarında çeşitli vücut parçalarını kaplayan parlak kıllar ya da benekler olabilmektedir. Tahıl bitlerinin en dikkat çeken yerleri başlarının şeklidir. Bazı türlerin erişkinlerinde ince ve uzun hortumlu bir baş bulunur. Ağız, hortumun ucunda yer alır.

Davranışları:
Görünümleri gibi davranışlarında da farklılıklar vardır. Bazıları yumurtalarını bahar aylarında bitkiye yakın yere bırakır. Larvalar çıkınca toprakta saklanırlar ve bitkinin kökleriyle beslenmeye başlarlar. Bazı larvalar kışı toprakta geçirirler ve bahar aylarında tam gelişmiş olarak yüzeye çıkarlar. Hem larva hem de erişkin dönemlerinde bitkiden beslenirler. Tahıl bitkileri için son derece tehlikeli olabilmektedirler. Bazıları ise depolanmış tahıl ürünlerine ve çekirdeklerine saldırmaktadır. Bunların  içinde en yaygın olanları pirinç bitleridir.

Korunma:
Evlerde görülen tahıl bitleri, kuru gıda maddelerinde oluşan bitlerdendir.
Makarna, un, bisküvi, kuru bakliyat, baharat gibi böceklenmiş maddelerin derhal atılması gereklidir. 
Satın alınacak ürünlerde paket üzerinde delik olup olmadığı yönünde inceleme yapılması da böcekli malzemelerin eve taşınmasını engelleme açısından önemlidir. 
Yardım için bir uzmana danışınız.